e-mail

ICT service uit het hart van de Achterhoek

balk
Bel ons: 0573-454109
Wij repareren uw laptop of pc
Is uw computer defect?
En maak kennis met onze klanten
Best getest bij de Consumentenbond!
Wij zijn een team met HP
HP Proliant servers

Vragen over glasvezel in het buitengebied? Klik hier

Home > Nieuws

woensdag 4 juli 2012

Weet u wat veilig internetbankieren is?

Anno 2012 komt het al in bijna ieder huishouden voor dat men gebruikt van internetbankieren of bestellen en betalen bij een internetwinkel. Dit is voor een digitale inbreker ook de kans om geld te verduisteren en jammer genoeg komt dit nog te vaak voor.


Categorie: Column
Ingezonden door: Yvonne
In deze uitgave leggen we u uit hoe u het kunt herkennen en hoe we dit kunnen voorkomen. Want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
De meest voorkomende variant om uw gegevens te achterhalen is doormiddel van Phishing. Bij het bezoeken van de website van uw bank lijkt het dat u op de website van uw bank bevind maar in werkelijk is dit een nagebootste website, dit word ook wel url-spoofing genoemd. Maar hoe kan het nu dat u op die site terecht komt en niet op de echte site van uw bank. In vele gevallen gaat er een e-mail aan vooraf met een waarschuwing die lijkt van uw bank te komen. Er staat een link en wanneer men hier op klikt dan is het kwaad al vaak geschied. Er word dan wat in uw pc ingesteld zodat de echte website van uw bank word omgeleid naar de valse website.
Hoe kunnen we dit herkennen? Een bank zal u nooit een mail sturen met een vraag over persoonlijke gegevens en/of rekening gegevens! Dit gaat altijd per post, het advies is daarom ook om deze mail te verwijderen. De mail is namelijk nooit persoonlijk gericht aan u maar begint met “Geachte klant” of iets dergelijks. Verder bevat hij ook veel spel- en taalfouten doordat de mail gegenereerd is door een vertaler. Vaak wordt u dan ook bank gemaakt doordat er met gevolgen wordt gedreigd. Ga hier niet op in, dit is namelijk onzin.
Om dit te voorkomen kunnen we natuurlijk voorzorgsmaatregelen nemen door een goede virusscanner met firewall te nemen. Meestal zit hier ook een spamfilter in die dus de valse e-mail filtert voordat de mail in uw mail programma eindigt. Indien u dit al reeds goed voor elkaar heeft dan kan het toch altijd zijn dat er een mail tussendoor glipt. Let dus heel goed op welke mail u wel of niet opent.
Bovenstaand kan dus gebeuren bij het internetbankieren, maar internetfraude word ook zeer vaak toegepast bij de betaling van een bestelling in een webwinkel. Indien uw computer schoon is kan dit ook gewoon en is het compleet veilig, maar let u alstublieft goed op bij het moment van betaling. Het kan zijn dat u door een virus toch naar een andere site word gestuurd. De betaling lijkt goed te verlopen, maar in werkelijkheid word er op de achtergrond meer geld overgeboekt naar een andere rekening.
Indien u voorzichtig handelt, dan kunt u op het internet gerust een veilige betaling doen via een webwinkel of uw bank. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van “Veilig Bankieren” www.veiligbankieren.nl. Hier staat ook alles duidelijk beschreven en hier word u ook gewaarschuwd voor andere activiteiten waarbij uw gegevens achterhaald worden.

Hulp op afstand

Download hieronder onze hulp op afstand software.
Voor deze dienst berekenen wij minimaal 1 kwartier volgens ons uurtarief.
Informeer bij onze medewerker.

Klik hier om de software te downloaden

Om het programma te starten, klikt u op "Uitvoeren".

Bent u tevreden over ons? Like onze Facebook pagina hieronder:

×