e-mail

ICT service uit het hart van de Achterhoek

balk
Bel ons: 0573-454109
Wij repareren uw laptop of pc
Is uw computer defect?
En maak kennis met onze klanten
Best getest bij de Consumentenbond!
Wij zijn een team met HP
HP Proliant servers

Vragen over glasvezel in het buitengebied? Klik hier

Home > Nieuws

woensdag 22 augustus 2012

Het gevaar van virussen

Vandaag de dag komen we het steeds vaker tegen. De pc raakt besmet met een virus en wordt traag of doet zelfs helemaal niets meer. Maar wat is een virus nou eigenlijk, hoe komt het op de computer en hoe kunnen we het voorkomen?


Categorie: Column
Ingezonden door: Geert

Een computervirus is een klein programma die zich nestelt in de besturingsbestanden van je computer. Het kan er voor zorgen dat je harde schijf vol raakt waardoor Windows bijvoorbeeld niet meer start. Het kan ook zo zijn dat dit virus het mogelijk maakt dat de maker ervan de besturing van je computer kan overnemen. Hierdoor kan hij vanaf je pc veel spam versturen of misbruik maken van je persoonlijke gegevens.

Toen het internet in opmars was en men thuis ook begon te e-mailen werd daar door de makers van de virussen goed op ingespeeld. Wereldwijd bestaat ongeveer 80% van al het e-mail verkeer uit spam terwijl dit in 2002 nog maar 0,5% was. Virussen worden vaak gebruikt voor de verspreiding van spam.

Een veel voorkomend virus van de afgelopen maanden was het bekende politie virus. Op je bureaublad staat dan een melding dat er geld moet worden overgemaakt om de blokkering te laten opheffen. Uiteraard moet je niet gaan betalen want daar is de virusmaker op uit en de politie wordt er niet beter van. Het politievirus is een voorbeeld van een trojaans paard. Een trojaans paard wordt door de gebruiker zelf onbewust binnengehaald met een download, of plugin.

De vraag die ons vaak wordt gesteld bij besmetting is: Hoe kom ik aan dat virus? Dit kan verschillende oorzaken hebben maar in de meeste gevallen worden de virussen direct (vaak onbewust) van het internet gedownload. Het politievirus komt veelal van illegale downloadsites of pornosites. Er verschijnt bij het openen van een link op deze sites een pop-up met de vraag of je iets wil zien of downloaden. Dit kan iets zijn waarin je geïnteresseerd bent en daarom verder klikt. Er wordt daarna een klein programmatje geïnstalleerd en de pc raakt geïnfecteerd met het virus. Vanaf dat moment staat je computer in verbinding met andere computers via het internet en wordt er informatie gedeeld.

Om al deze problemen te voorkomen kun je het beste een goede virusscanner installeren en deze up-to-date houden. Nagenoeg alle grote antivirus fabrikanten bieden een gratis versie van hun software aan. Uiteraard geeft dit geen garantie dat de pc niet geïnfecteerd kan worden, maar je kunt wel een stuk veiliger het internet op. Ik adviseer altijd goed te lezen welke meldingen je pc geeft.

Hulp op afstand

Download hieronder onze hulp op afstand software.
Voor deze dienst berekenen wij minimaal 1 kwartier volgens ons uurtarief.
Informeer bij onze medewerker.

Klik hier om de software te downloaden

Om het programma te starten, klikt u op "Uitvoeren".

Bent u tevreden over ons? Like onze Facebook pagina hieronder:

×