e-mail

ICT service uit het hart van de Achterhoek

balk
Bel ons: 0573-454109
Wij repareren uw laptop of pc
Is uw computer defect?
En maak kennis met onze klanten
Best getest bij de Consumentenbond!
Wij zijn een team met HP
HP Proliant servers

Vragen over glasvezel in het buitengebied? Klik hier

Home > Nieuws

dinsdag 2 oktober 2012

Het draadloze netwerk

Heerlijk is het om thuis op de bank te zitten met uw laptop of op het kantoor van werkplek te kunnen wisselen zonder al die kabels mee te sleuren en aan te sluiten. Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoe uw draadloze netwerk is opgezet en ingesteld. Deze week gaan we eens kijken waar u uw netwerk kunt verbeteren en beveiligen.


Categorie: Column
Ingezonden door: Yvonne

Een standaard inrichting is dat uw internetaanbieder een modem/router aanlevert waar een draadloze antenne is ingebouwd. De naam van uw draadloze netwerk (in ICT taal "SSID") word op dat moment dus bepaald door uw internetaanbieder evenals het wachtwoord (vaak genoemd als wpa of wpa2 key). Vervolgens kunt u op het apparaat die u wilt verbinden met het draadloze netwerk het juiste SSID selecteren en nadien het wachtwoord invoeren. In vele gevallen staat dat wachtwoord ook beschreven onderaan uw modem. Op bijna alle modems is het SSID en het wachtwoord te wijzigen naar eigen wens, zo kunt u de beveiliging van uw netwerk nog beter maken. Dit kunt u doen door in uw browser naar het IP adres te gaan van de router om zo de instellingen te wijzigen.

Vaak komen we klachten tegen dat het netwerk instabiel is of dat wanneer de buurman een nieuwe router heeft geplaatst, uw netwerk erg instabiel is geworden. Dit kan meerdere oorzaken hebben maar het meest voorkomende is dat beide routers op dezelfde kanalen het netwerk uitzenden. Hierdoor drukken zij elkaar weg waardoor er instabiliteit kan ontstaan. Er zijn verschillende applicaties op de markt waarmee u het luchtruim in en om uw woning kunt scannen op wifi netwerken. U ziet dan de netwerken die in uw omgeving actief zijn, daarbij staan ook de details van ieder netwerk. Zoals het kanaal waarop ze uitzenden, de signaalsterkte "RSSI" en het type beveiliging dat gebruikt wordt. Een applicatie die ik vaak gebruik is "inSSIDer'" en kun je gratis downloaden op www.metageek.net.

De laatste jaren zijn de functionaliteiten van een router ook sterk verbeterd. Zo heb je tegenwoordig routers die op twee kanalen tegelijk uitzenden. Het standaard 2,4 GHz netwerk en daarbij het nieuwe 5 GHz kanaal. Hiermee creëer je een sneller netwerk, meer stabiliteit en een groter bereik. Ook is hierdoor het netwerk minder storingsgevoelig voor de straling die van de huishoudelijke apparatuur af komt.

Vooral woningen waarin veel staal is verwerkt komt het signaal niet altijd tot de zolder. Dit is zeer gemakkelijk op te lossen door een repeater/versterker te plaatsen op de 1e verdieping van de woning. De versterker doet eigenlijk niets anders dan het signaal van de router op pakken om hem vervolgens een harde schop naar boven te geven zodat het signaal wel de bovenste verdieping bereikt. Hiervoor moet uiteraard de versterker wel ingericht worden naar het SSID en wachtwoord zoals die in de router is ingesteld.

Wat tegenwoordig ook een vrij standaard functionaliteit is, is een gasten netwerk. Dit netwerk geeft wel toegang tot het internet maar vervolgens kunnen de apparaten die op dit netwerk zijn aangemeld niet bij uw persoonlijke bestanden komen. U kunt dus uw gasten een internet verbinding aanbieden zonder hierin risico's te lopen.

Veel draadloos plezier en voor vragen kunt u via onderstaand mailadres contact met ons opnemen.

Hulp op afstand

Download hieronder onze hulp op afstand software.
Voor deze dienst berekenen wij minimaal 1 kwartier volgens ons uurtarief.
Informeer bij onze medewerker.

Klik hier om de software te downloaden

Om het programma te starten, klikt u op "Uitvoeren".

Bent u tevreden over ons? Like onze Facebook pagina hieronder:

×