e-mail

ICT service uit het hart van de Achterhoek

balk
Bel ons: 0573-454109
Wij repareren uw laptop of pc
Is uw computer defect?
En maak kennis met onze klanten
Best getest bij de Consumentenbond!
Wij zijn een team met HP
HP Proliant servers

Vragen over glasvezel in het buitengebied? Klik hier

Home > Nieuws

woensdag 17 oktober 2012

Het glas dat mooi belicht is

De afgelopen paar jaar is er bij velen van u in de buurt hard gewerkt om het glasvezel netwerk aan te leggen. Hiervoor is veel animo geweest en er word al veelvuldig gebruik van gemaakt. Maar hoe werkt het en waarom glas in plaats van koper?

Categorie: Column
Ingezonden door: Yvonne

Het licht wordt gestuurd over een samengesmolten lange vezel van optisch zeer helder glas. De reflecties worden gegarandeerd doordat het licht in een bepaalde hoek de kabel ingestuurd wordt, hierdoor kun je dus betrouwbaar over zeer lange afstanden snel data transporteren. De glasvezel is een zeer slechte warmte en elektriciteitsgeleider. Hierdoor is schade door blikseminslag via de glasvezel kabel bijna uitgesloten. Een koperen kabel (zoals ADSL of de vertrouwde COAX kabel) geleid dit wel en hierdoor kan ook al je apparatuur kapot raken. Ondanks dat er een spanningsbeveiliger in het stopcontact of stekkerblok zit.

Feit is wel dat een glasvezel kabel gevoeliger is voor breekpunten. Je kunt ze niet in een korte bocht leggen en het zal met zorg gelegd moeten worden. Indien een kabel toch knapt is er geen nood aan de man en kan dit wel gerepareerd worden. Dit wordt gedaan met een  las. De twee uiteindes worden tegen elkaar aangelegd en brengt men op de juiste temperatuur zodat de twee kabels weer een goede verbinding krijgen. Dit is wel een kostbaar geintje dus let goed op wanneer u in de meterkast aan het werk gaat of gaat graven in uw tuin.

Sinds vorig jaar zijn de netbeheerders ook begonnen met apparatuur te installeren die een snelheid van 1 gigabit per seconde kunnen garanderen tot aan uw woning. Ter vergelijking met een 50 megabit per seconde kabel verbinding is dit twintig keer zo snel en met een ADSL verbinding van 8 megabit per seconde is dit ongeveer 125 keer zo snel. Een normaal gezin merkt het verschil niet zo snel in het gewone internetten. Andere voordelen zijn er echter wel zonder dat die snel gezien worden. Zo kunt u bij verschillende aanbieders al meerdere digitale ontvangers aansluiten en hier ook HD beeld op ontvangen. U kunt dan in meerdere kamers genieten van HD kwaliteit. Verder heeft u bij enkele aanbieders ook geen dure energieverslindende harde schijf recorders meer nodig. Wanneer u een programma wilt opnemen dan wordt dit online bewaard door de provider en kunt u dit oproepen wanneer u maar wilt.

Een glasvezel netwerk thuis aanleggen zal de komende jaren nog niet echt aan de orde zijn. Dit omdat de aansturende hardware gewoonweg nog te kostbaar is. Verder zijn natuurlijk computers en andere netwerkapparaten hierop nog niet gemaakt. Er wordt nu eerder ingespeeld op het verbeteren van het draadloze netwerk. Dit omdat men thuis zo min mogelijk kabels wil hebben en u hiermee al veel apparaten kan aansluiten aan het internet.

Over twee weken hebben we de officiële release van Microsoft Windows 8 gehad en daarom gaan we in onze volgende column onze bevindingen delen. Natuurlijk hebben we al een klein beetje gespeeld met een proefversie van dit nieuwe besturingssysteem maar we zijn erg benieuwd naar de uiteindelijke versie.

Hulp op afstand

Download hieronder onze hulp op afstand software.
Voor deze dienst berekenen wij minimaal 1 kwartier volgens ons uurtarief.
Informeer bij onze medewerker.

Klik hier om de software te downloaden

Om het programma te starten, klikt u op "Uitvoeren".

Bent u tevreden over ons? Like onze Facebook pagina hieronder:

×