e-mail

ICT service uit het hart van de Achterhoek

balk
Bel ons: 0573-454109
Wij repareren uw laptop of pc
Is uw computer defect?
En maak kennis met onze klanten
Best getest bij de Consumentenbond!
Wij zijn een team met HP
HP Proliant servers

Vragen over glasvezel in het buitengebied? Klik hier

Home > Nieuws

dinsdag 8 januari 2013

Het belang van een server binnen een bedrijf

Veel mensen horen vaak op het bedrijf waar ze werken het woord “Server” vallen en helaas wordt dit vaak geassocieerd met het woord problemen. De server staat voor de meeste mensen vaak buiten het dagelijkse zicht en pas wanneer er zich een probleem voor doet dan wordt deze hiermee geassocieerd. Daarom wil ik deze week graag uitleggen dat een server, doordat deze veel voor u regelt op de achtergrond waar u geen weet van heeft, juist veel voordelen heeft.


Categorie: Column
Ingezonden door: Geert

In bijna alle bedrijven staat een server dat bestuurd wordt door het Windows besturingssysteem. De server is de basis van uw netwerk. Echter alleen aan een server heeft u binnen een bedrijf niets, het netwerk dat de data communicatie verzorgd is namelijk net zo belangrijk. Indien de bekabeling verouderd of slecht is aangelegd, dan kan de server wel goed uitgevoerd zijn maar zullen de werkstations niet lekker werken. Daarbij noemen we direct het derde essentiële punt in een netwerk, de werkstations. Indien het netwerk en de server in optimale staat zijn maar de werkstations blijven achter dan zal de gebruiker dit ook ervaren. Dit zijn de drie belangrijkste punten binnen een bedrijfsnetwerk maar alle bijkomende zaken zoals, back-up, antivirus, antispam, beveiliging, stroomvoorziening en mail afhandeling zijn bijna net zo belangrijk.

Buiten deze standaard opzet heb je binnen een bedrijf ook vaak te maken met branche specifieke software. Dit kan variëren van een eenvoudige web applicatie tot bijvoorbeeld een compleet CRM systeem waarbij complexe gebruikers en database koppelingen aan de orde zijn. Vaak wordt de wat complexere software door de softwarefabrikant zelf geïnstalleerd en de systeembeheerder een coördinerende rol in de installatie ervan. De standaard koppelingen worden door de systeembeheerder voorbereid zodat in samenspraak met de software programmeur de software geïnstalleerd kan worden.

Ik ga even in op het Windows besturingssysteem op de server om het één en ander voor u wat duidelijker te maken. Een belangrijke rol binnen Windows is het Active Directory. Hierin wordt de standaard van uw netwerk, het domein, bepaald en gecoördineerd. Wanneer er een nieuwe werknemer wordt aangenomen dan zal hier een gebruiker worden aangemaakt zodat er op een werkstation kan worden aangemeld. Doormiddel van beveiligingsgroepen kun je de gebruiker direct rechten geven op bepaalde data mappen en softwarepakketten.

Een andere belangrijke rol is vaak de Exchange server. Dit is een extra te installeren stukje software waarin uw complete Outlook geregeld wordt. Uw mail afhandeling op uw werkstation wordt dus door Exchange verzorgd. Hier wordt ingesteld waar de mail opgehaald moet worden en hoe de mail uw bedrijfspand weer verlaat. Verder verzorgd Exchange ook uw agenda en de contacten in outlook waarbij de Exchange server in het complete verhaal zeer nauw samen werkt met het Active Directory.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden in het Active Directory en de Exchange server maar om dit uit te leggen zou ik een paar complete edities van de krant tot mijn beschikking moeten hebben. En dit zijn dan nog maar de twee belangrijkste rollen van de server, waarmee ik wil aangeven hoe complex een compleet netwerk eigenlijk is. Een kink in de kabel kan hierdoor snel ontstaan waarbij wij weer snel klaar staan om de kabel weer recht te trekken.

Hulp op afstand

Download hieronder onze hulp op afstand software.
Voor deze dienst berekenen wij minimaal 1 kwartier volgens ons uurtarief.
Informeer bij onze medewerker.

Klik hier om de software te downloaden

Om het programma te starten, klikt u op "Uitvoeren".

Bent u tevreden over ons? Like onze Facebook pagina hieronder:

×