e-mail

ICT service uit het hart van de Achterhoek

balk
Bel ons: 0573-454109
Wij repareren uw laptop of pc
Is uw computer defect?
En maak kennis met onze klanten
Best getest bij de Consumentenbond!
Wij zijn een team met HP
HP Proliant servers

Vragen over glasvezel in het buitengebied? Klik hier

Home > Nieuws

woensdag 13 februari 2013

Hoe virtueel is uw ICT?

Een hot item op de zakelijke markt is het virtualiseren van uw server of serverpark. De technieken zijn sterk verbeterd en de branche specifieke applicaties geven hier steeds vaker ondersteuning op. Het virtualiseren heeft diverse voordelen maar wat iedere ondernemer graag hoort is dat het financieel vaak positief uitvalt. Hier komen we verderop even op terug.


Categorie: Column
Ingezonden door: Geert

We hebben drie grote spelers die de virtualisatie technieken aanbieden en het fijne ervan is dat ze ook allemaal een gratis versie hebben. Dit zijn VMWARE ESXi, Microsoft Hyper-V en Citrix XenServer. We kunnen in veel gevallen een virtuele omgeving opzetten zonder dat u extra moet investeren in een licentie. Natuurlijk zijn er wel beperkingen op de gratis versie en bij iedere fabrikant is dit weer verschillend. De limieten zitten hem vaak in het maximum aantal GB’s aan RAM geheugen of processoren die gebruikt mogen worden. Maar voor een klein bedrijf kom je negen van de tien keer weg met de gratis versie.

Het komt natuurlijk heel professioneel over wanneer u tegen de buitenwereld kunt zeggen dat uw server gevirtualiseerd is maar hoe werkt het in grote lijnen en van welke voordelen geniet u dan eigenlijk. Traditie getrouw wordt Windows direct op uw fysieke machine geïnstalleerd. Windows en uw server zijn eigenlijk samengesmolten tot één machine. Wat we bij virtuele inrichting eigenlijk doen is plat gezegd het huwelijk tussen de fysieke server en Windows ontbinden. Hier komt een vertalende laag tussen die zorgt dat uw Windows installatie kan praten met uw server en andersom. Het voordeel hiervan is dat u dus meerdere virtuele servers op één fysieke server kunt installeren. De investering in hardware wordt hierdoor tot het minimum beperkt en tegelijkertijd bespaart u op uw energiekosten omdat er minder servers staan te loeien.

Een ander groot voordeel is de reductie op de “down time” van uw server. Omdat uw Windows installatie nu niet meer samengesmolten is met uw hardware is hij een stuk flexibeler geworden. U moet het zien als één groot bestand die u kunt oppakken en op een andere server weer terug kunt plaatsen. Uit nood kunt u zelfs eenvoudig een complete server draaien op bijvoorbeeld een Windows 8 laptop. De performance zal dan niet geweldig zijn maar het werkt weer.

Verder kunnen we spelen met de hardware. Bijvoorbeeld als een virtuele server niet genoeg geheugen heeft en een andere virtuele server heeft het over dan kunnen we hier vrij eenvoudig mee gaan schuiven. Bij de betaalde licentie vormen worden de mogelijkheden alleen maar uitgebreider en kunnen we zelfs alles automatiseren.
Kleven er dan geen nadelen aan? Om eerlijk te zijn eigenlijk weinig. Echter ondersteunen nog niet alle branche specifieke applicaties een virtuele omgeving. Of het werkt wel maar omdat het virtueel draait leveren ze er geen support op. Dit doen ze vaak om hun eigen markt te beschermen, bij het afnemen van hun applicatie proberen ze namelijk zelf een fysieke server erbij te verkopen en bij de huidige virtualisatie technieken is dit vaak overbodig.

Wij als ict’ers juichen het virtualiseren toe want voor ons betekent dit namelijk dat het beheer overzichtelijker wordt en het inrichten ervan leuker is.

Hulp op afstand

Download hieronder onze hulp op afstand software.
Voor deze dienst berekenen wij minimaal 1 kwartier volgens ons uurtarief.
Informeer bij onze medewerker.

Klik hier om de software te downloaden

Om het programma te starten, klikt u op "Uitvoeren".

Bent u tevreden over ons? Like onze Facebook pagina hieronder:

×