e-mail

ICT service uit het hart van de Achterhoek

balk
Bel ons: 0573-454109
Wij repareren uw laptop of pc
Is uw computer defect?
En maak kennis met onze klanten
Best getest bij de Consumentenbond!
Wij zijn een team met HP
HP Proliant servers

Vragen over glasvezel in het buitengebied? Klik hier

Home > Nieuws

woensdag 27 maart 2013

Verantwoordelijkheid internet bankieren?

Tijdens mijn vorige column is het frauderen via uw computer aan bod gekomen. Deze editie wil ik daar graag wat verder op in gaan. Per 1 januari is er namelijk bij een bank wat veranderd in de Algemene Voorwaarden waardoor de bewijslast bij de klant wordt neer gelegd of de computer wel schoon genoeg is voor het veilig internet bankieren.


Categorie: Column
Ingezonden door: Geert

In grove lijnen zal dit dus betekenen dat bij fraude via uw pc, u al uw geld kwijt kan zijn doordat de beveiliging niet op orde was. De voorwaarden zijn echter wel per bank verschillend, informeer hierover bij uw bank want het zou toch zuur zijn wanneer uw spaargeld verdwijnt naar een buitenlandse rekening. Maar volgens mij is het niet nodig om het zover te laten komen. Er zijn veel goede virusscanners op de markt maar houdt hierbij wel in het achterhoofd dat er eerst een virus gemaakt wordt en de scanner daar nadien pas op aangepast wordt. Een compleet nieuw virus kan hierdoor de eerste paar uur zeer gevaarlijk zijn.

Maar hoe krijgen we die virussen op onze pc binnen? Consumenten weten van niets wanneer de pc gebracht wordt maar bij het opstarten van de pc zien we heel vaak dat er al het één en ander aan toolbars en andere reclame is geïnstalleerd. Dit zijn op zich geen virussen maar kleine stukjes software die informatie over u achterhaald  hebben en hier met doelgerichte advertenties wat aan u probeert te verkopen.  Echter komen via deze stukjes software wel vaker virussen binnen.

Toch horen we van de consument dat ze de software niet hebben geïnstalleerd en dat het voor velen een raadsel is hoe het erop gekomen is. Maar in bijna alle gevallen is de software wel degelijk geïnstalleerd door iemand die gewerkt heeft met de pc. Echter zit de software bij in de installatie van een update van bijvoorbeeld Java of Adobe Acrobat. Moeten we deze updates dan nog wel installeren? Ja, dit is zeker aan te raden omdat hier vaak lekken mee gedicht worden waardoor andere virussen niet meer binnen kunnen komen. Let daarom goed op wat u installeert tijdens een update en klik niet zomaar op volgende! Lees iedere stap in uw scherm en vink alle toolbars en extra browsers zoals Google Chrome uit. Dit kan geen kwaad, het houdt uw pc zelfs schoner en kan veel narigheid voorkomen.

Bijna alle virussen komen naar op uw pc door het bezoeken van download sites, pornografische sites of het gebruik van downloadsoftware. U wordt bijvoorbeeld bedreigd met de melding dat uw pc geblokkeerd wordt en om dit ongedaan te maken moet u geld overmaken naar een rekening. Dit is natuurlijk de grootste onzin en trap hier alstublieft niet in. Het geld is weg en de melding blijft bestaan op uw pc. Indien u veilig dit soort films wilt bekijken dan is het verstandig om dit via de officiële weg te doen en een DVD speler te gebruiken.

Let in ieder geval zeer goed op wanneer u aan het internet bankieren begint. Ziet u wat ongewoons bij het bankieren verbreek dan direct de verbinding en bel met uw bank of het kan kloppen dat er wat is gewijzigd.

Hulp op afstand

Download hieronder onze hulp op afstand software.
Voor deze dienst berekenen wij minimaal 1 kwartier volgens ons uurtarief.
Informeer bij onze medewerker.

Klik hier om de software te downloaden

Om het programma te starten, klikt u op "Uitvoeren".

Bent u tevreden over ons? Like onze Facebook pagina hieronder:

×