e-mail

ICT service uit het hart van de Achterhoek

balk
Bel ons: 0573-454109
Wij repareren uw laptop of pc
Is uw computer defect?
En maak kennis met onze klanten
Best getest bij de Consumentenbond!
Wij zijn een team met HP
HP Proliant servers

Vragen over glasvezel in het buitengebied? Klik hier

Home > Nieuws

dinsdag 23 april 2013

Banken hebben last van DDoS aanvallen

U heeft het ongetwijfeld gehoord of gelezen in het nieuws, diverse banken hebben last gehad van de zogenaamde DDoS aanvallen. Hierdoor zijn sites en mobiele app’s uren lang niet toegankelijk geweest. Bij velen van u rijst de vraag, wat zijn dit voor aanvallen en hoeveel schade kan dit aanrichten?


Categorie: Column
Ingezonden door: Geert

De afkorting DDoS staat voor “Distributed Denial of Service” en houdt in dat meerdere computers samen een doelgerichte aanval uitvoeren op bijvoorbeeld een bepaald netwerk, een website of een mailserver. Nu klinkt het zeer agressief, gewelddadig en gevaarlijk maar het zijn helaas dagelijkse praktijken. Maar met de juiste apparatuur worden de meeste aanvallen prima gefilterd en ondervinden de eindgebruikers hier geen last van.

Iedere internetaansluiting heeft één of meerdere IP adressen, zoals uw woning ook een huisadres heeft. Bij een aanval zorgt men ervoor dat er enorm veel pakketjes naar dit adres wordt gestuurd, een firewall moet ervoor zorgen dat de pakketjes geblokkeerd worden. Een firewall kunt u een klein beetje zien als een voordeur. Indien u bij u thuis de voordeur opent dan kunnen alle pakketjes bij u binnen afgeleverd worden. Houdt u de voordeur gesloten dan spreekt de rest voor zich. Maakt u een brievenbus in uw voordeur dan accepteert u alleen de pakketjes die tot een bepaalde formaat naar binnen kunnen.

De schade die wordt aangericht door een DDoS aanval is vaak het plat leggen van een website. In vele gevallen gebeurd dit door personen die dit als “leuk” zien en er gewoon “lol” in hebben. Zij doen dit niet voor het geld want door de aanval op zich is er geen geld te verdienen of te verduisteren. Echter deze hobbyisten voor de rechter slepen is nog niet zo maar geklaard omdat traceren bijna onmogelijk is. De aanval vindt in de meeste gevallen plaats vanaf computers die gehackt zijn. Het kan gaan om honderden computers welke overal kunnen staan, als de computers maar een internet verbinding hebben. Er draait op iedere computer dan een programma die op hetzelfde tijdstip allemaal aanvragen versturen naar één bepaalde website. De servers van de website kunnen bijvoorbeeld vijfhonderd aanvragen per seconde aan, de gehackte computers sturen per seconde tienduizend aanvragen. Hierdoor zijn de servers alleen bezig om de aanvragen te verwerken die van de gehackte computers afkomen waardoor een verzoek van bijvoorbeeld uw pc niet verwerkt kan worden. De manier om dit op te lossen is door alle IP adressen van de versturende computers te blokkeren zodat de servers weer meer lucht krijgen.

U als individu zijnde kan hier maar één ding tegen doen en dat is zorgen dat uw pc geen onderdeel uitmaakt van de groep computers die bij de aanval betrokken is. Dit kan door goede antivirus software te installeren met een firewall die uw pc goed in de gaten houdt. Enkele gratis versies volstaan maar voor een klein bedrag per jaar heeft u een betaalde versie die zijn werk iets beter doet. Let alstublieft op wat u installeert op de computer, wat u op internet bezoekt en welke mail u opent. Want ook al heeft u een betaalde virusscanner een besmetting komt vaak toch door een menselijke handeling.

Hulp op afstand

Download hieronder onze hulp op afstand software.
Voor deze dienst berekenen wij minimaal 1 kwartier volgens ons uurtarief.
Informeer bij onze medewerker.

Klik hier om de software te downloaden

Om het programma te starten, klikt u op "Uitvoeren".

Bent u tevreden over ons? Like onze Facebook pagina hieronder:

×