e-mail

ICT service uit het hart van de Achterhoek

balk
Bel ons: 0573-454109
Wij repareren uw laptop of pc
Is uw computer defect?
En maak kennis met onze klanten
Best getest bij de Consumentenbond!
Wij zijn een team met HP
HP Proliant servers

Vragen over glasvezel in het buitengebied? Klik hier

Home > Nieuws

woensdag 9 november 2011

KPN neemt glasvezel providers over

KPN maakt vaart met de uitrol van zijn glasvezeldiensten door de overname van diverse aanbieders van dergelijke diensten, waaronder XMS en Concepts ICT. In 2015 wil KPN uiteindelijk 45 procent van de breedbandmarkt bedienen.

Categorie: Algemeen
Ingezonden door: Geert

Hoewel KPN's ambitie om groter te worden op de glasvezelmarkt geen geheim is, komen de overnames als een verrassing. In totaal neemt KPN vier glasvezelaanbieders over. Edutel, XMS en Concepts ICT zijn nu nog in handen van Reggeborgh, terwijl Lijbrandt eigendom is van Reggefiber.

KPN heeft in Reggefiber al een minderheidsbelang van 41 procent en zal ook Reggefiber Wholesale inlijven. Dit onderdeel hield zich bezig met het aanbieden van glasvezeldiensten aan derden. Door de gewijzigde verhouding tussen KPN en Reggefiber hoeft laatstgenoemde zich alleen nog bezig te houden met de aanleg van netwerken en het beheer daarvan.

KPN wil uiteindelijk 60 procent van Reggefiber in handen krijgen. Zodra een miljoen huishoudens via het netwerk van Reggefiber glasvezeldiensten kunnen krijgen, kan KPN zijn belang met 10 procentpunt vergroten. Zodra er 1,5 miljoen huishoudens zijn aangesloten, kan het belang met nog eens 9 procentpunt worden opgeschroefd.

Eerder al meldde Tweakers.net dat er in totaal nu 844.000 huishoudens geschikt zijn voor glasvezel via het netwerk van Reggefiber; eind  vorig jaar stond de teller op 658.000. Hoewel de kans klein lijkt dat  dit jaar al de grens van een miljoen wordt doorbroken, lijkt het streven  van 1,1 tot 1,3 miljoen aangesloten huishoudens in 2012 in dit tempo  haalbaar. KPN verwacht de grens van 1,5 miljoen klanten niet voor 2014 te bereiken.

In totaal heeft KPN via partner Reggefiber nu 77.000 fiberklanten, waar dat er in het tweede kwartaal nog 61.000 waren. De vier glasvezelaanbieders bedienen samen ongeveer 110.000 klanten via het netwerk van Reggefiber. Door de overnames, die overigens nog door kartwelwaakhond NMa moeten worden goedgekeurd, zou KPN in een klap 187.000 glasvezelklanten hebben. KPN wil zelf eind volgend jaar 250.000 glasvezelklanten hebben.

Eind oktober berichtte Tweakers.net al dat KPN in alle stilte de investeringen in glasvezel verder had opgeschroefd. Aanvankelijk  stelde KPN via  glasvezelpartner Reggefiber nog wel te investeren in   de  aanleg van glasvezelverbindingen tot in de woonkamer, maar het  bedrijf wilde niet meer wijkkasten geschikt maken voor glasvezel.  Inmiddels blijkt KPN dit echter wel weer te doen, zo bevestigde het  bedrijf eerder aan Tweakers.net.

Momenteel sluit het bedrijf zo'n 2000 nieuwe klanten per week aan.  Het verwacht dat de grotere beschikbaarheid en campagnes tot gevolg  zullen hebben dat dit aantal in de komende periode stijgt, zodat KPN  eind volgend jaar zijn doelstelling van 250.000 huishoudens als klant  kan realiseren. Een van de nieuwe lokkertjes wordt een glasvezelabonnement van 500Mbps symmetrisch, dat nog dit jaar  wordt geïntroduceerd. Ook wordt de userinterface van KPN's  iptv-platform vernieuwd.

KPN benadrukt overigens zeker geen  afscheid te hebben genomen van vdsl2 en ook  nog steeds in zijn  kopernetwerk te investeren. Zo begint in december een pilot met pair bonding op het kopernetwerk. Het  gebruik van pair bonding, waarbij  verschillende   koperlijnen  worden  benut, moet doorvoersnelheden van  40 tot   80Mbps mogelijk maken. Met het   vectoring-algoritme zouden   bovendien op termijn snelheden tot 120Mbps behaald   kunnen worden.

Bron: www.tweakers.net

Hulp op afstand

Download hieronder onze hulp op afstand software.
Voor deze dienst berekenen wij minimaal 1 kwartier volgens ons uurtarief.
Informeer bij onze medewerker.

Klik hier om de software te downloaden

Om het programma te starten, klikt u op "Uitvoeren".

Bent u tevreden over ons? Like onze Facebook pagina hieronder:

×